Cevizin en fazla ihtiyaç duyduğu macro elementler, azot ve potasyumdur. Dikimden önce yalnız fosfat ve potasyumlu gübre uygulanır. Azotlu gübreleme yapılmaz. Dikim öncesi, ilk yıl kök gelişimini güçlendirmek için açılan fidan çukurlarının en dibine 250 gr triple süper fosfat ve 250 gr potasyum sülfat birlikte atılır.
4-5 kürek toprak atılarak karıştırılır. Yeni dikilen bahçelerde hem dokuyu sertleştirme açısından hem meyve gözü yaptırma açısından hem de tacı geliştirme açısından dengeli bir gübreleme yapmanın çok önemi vardır. Eğer düzenli ve dengeli bir gübreleme yapılmazsa ayrım periyodu zamanında fidanın gelişimi ve meyve dökümünde ciddi dengesizlikler oluşur.
Ayrım periyodu nedir?
Ağaçlar uyanma zamanından sonra ki süreç de haziran, temmuz ve ağustos ayında gelişimine devam ederken bir sonraki sene için de ne yapacağına karar verir. Yani bu gözler, meyve gözümü, yaprakmı, dalmı olucak. işte burada üreticinin yapması gereken, fosforla, borla, çinkoyla, organik gübrelerle, potasyumla toprağı desteklemektir.
Tedarikci firma tarafından sizlere verilecek sulama ve gübreleme programıyla bahçe uygulamasını devam ettireceksiniz ki ağaçlar zamanında meyveye yatsın zamanında kendisine gerektiği kadar dal ve yaprak oluştursun. Yine gübreleme ölçümüz,dikimi takip eden yıllarda ağacın her yaşı için 100 gr olmak kaydıyla amonyum sülfat ve amonyum nitratı düzenli bir şekilde uygulamamızdır.gübre atıldıktan sonra mutlaka fidan etrafı çapalanmalıdır.
GÜBRELERİN UYGULAMA ZAMANI VE UYGULAMA ŞEKİLLERİ
Gübrelerden en iyi şekilde yararlanmak için onların toprağa uygulanma zamanına ve şekline çok dikkat edilmesi gereklidir. Uygulanacak gübrenin sadece çeşidini ve miktarını bilmek yeterli değildir.Gübreleme zamanının seçiminde önemli olan bitkinin ihtiyacı olduğu zaman ona gerekli ortamı ve besin maddesini sağlamaktır. Bu nedenle bazı bölgelerde yetiştirilen belli bitkiler için verilmesi gereken gübre miktarı bir defada verilirken bazı bölgelerde bölünerek birkaç defada verilebilmektedir.
Gübrenin çok erken veya çok geç verilmesi halinde gübreden beklenen yarar büyük oranda azalmaktadır. Gübrelerin uygulama şekli ve zamanları bitkilerin besin maddesinden yararlanmaları açısından önemlidir. Ticaret gübreleri ile organik artık uygulamalarının toprağa verilme şekilleri ve uygulama zamanları ile ilgili bir genelleme yapmak mümkün değildir. Ancak gübrelemeden elde edilmek istenen faydanın sağlanabilmesi için bu materyalleri toprağa en uygun zamanda ve doğru şekilde uygulamak gerekmektedir. Bu nedenle uygulanmak istenen gübre materyali çok iyi bilinmeli, uygulanma zamanı ve metodu o gübrenin cinsine göre belirlenmelidir. Toprağa uygulanan besin maddelerinin toprakta uzun zaman alınabilir yapıda kalamayacakları bilinmelidir.