Fernette Ceviz Fidanı
Ceviz fidanları, sera, bahçe ya da benzer alanlarda meyve yetiştirmek isteyenler için sağlıklı üretim imkânı vermektedir. Kendi içerisinde değişik çeşitlere ayrılan ceviz fidanı sağlıklı şekilde meyve vermesi için bazı aşı ve kontrol uygulamalarından geçmelidir. Ürün verme süresi ve genel ağaç sağlığı bakımından aşılanma durumu ceviz ağaçlarında büyük önem taşır. Aşılanmayan ağacın meyve vermesi 15 yılı bulabilirken aşılanmış fidanlar 2 sene içinde meyve çıkaracaktır.
Fernette Ceviz Fidanı Özellikleri
Tüplü ve açık köklü fernette ceviz fidanları fernette ceviz fidanı tozlayıcısı olarak kullanılmaktadır. Tüplü fernette olanlar yılın tüm aylarında diğeri ise her yıl kasım ve mart ayı arası dönemde bulabilirsiniz. Bu ceviz fidanlarının genel özelliklerini sıralamak gerekirse:
- Ortalama meyve ağırlığı 15 gram gelir.
- Ceviz içi meyve randımanı %50 olarak bilinmektedir.
- Tozlayıcı olmasına rağmen kabuktan kolayca ayrılabilmesi fernor değerini daha da artırır.
- Genel hasat zamanı eylül ayıdır.
- Kuru ve yaş şekilde tüketilmesi mümkündür.
Fernette Ceviz Fidanı İklim İstekleri ve Ağaç Özellikleri
Bu ceviz fidanı, fernorun tozayıcısı Fransız asıllı yabancı aşılı bir ceviz fidanı çeşididir. Bu ağaç türü iklim açısından fernorun sevdiği özelliklerin hemen hemen aynısını taşır. Soğuk havayı sever, mayıs ayının ilk dönemlerinde çiçek açtığı için de kışın kötü şartlarından etkilenmemektedir. Sonbaharın erken donları da çiçeği etkilememektedir. Dikilme yeri açısından fernette ceviz fidanı en zorlu olan yüksek alanlara da fernorla birlikte dikilebilir. 4x8 aralıklarla dikimi idealdir.